top of page
  • Foto van schrijverIngrid van den Oord

Vijf op Reis!


de tentoonstelling vijf op reis van 28 april t/m 29 mei 2022 in Markt 2 Zaltbommel,

wordt gemaakt door vijf bevriende kunstenaars die allen in de Hoeksche Waard wonen. De een is er geboren en getogen, de ander is er opgegroeid, weggegaan en weer teruggekomen en nog een ander is er later komen wonen en werken.

Het werk wat zij maken is divers, wat materiaal en inhoud betreft, maar er liggen allerlei lijntjes naar elkaars werk. De locatie waar ze exposeren lokt keuzes uit.

Zij exposeren vaker met elkaar, en in deze opstelling: vijf op reis gaan ze voor de tweede keer op reis. De eerste keer was in den Haag, en nu dus naar Zaltbommel. Zo brengen zij hun beeldend werk telkens in contact met nieuw publiek.

Wie zijn deze kunstenaars:


Hanneke Piederiet:

Haar werk is vaak teer en tekenachtig, meestal figuratief, zelden realistisch en altijd verhalend. De verhalen wortelen in de kunstgeschiedenis, gebeurtenissen uit haar eigen leven en soms ook in boeken die zij leest. Onlangs nog trof haar het verhaal van Carmen uit het boekenweekgeschenk van Ilja Leonard Pfeiffer. zij citeert:

"Ze leest liever boeken, echte boeken, waarin geflirt wordt met grote vragen die ze zichzelf steeds vaker stelt en waarin een verhaal wordt verteld.................wanneer ze leest en wanneer de roman haar aangrijpt heeft ze de sensatie dat ze onder de tijd kruipt"

Die sensatie voelt Hanneke ook als ze naar kunst kijkt en als zij zelf tekent en schildert.

Samen met het werk van 4 bevriende kunstenaars reizen haar verhalen deze maand mei naar Zaltbommel.

http://www.hannekepiederiet.nlDis Groenhoff:

geboren en getogen Hoeksche Waardse, heeft haar expressie gevonden in textiel en in keramiek. Textiel heeft al van jongs af aan haar belangstelling, en ze heeft zich gespecialiseerd in verschillende technieken. Dat vindt zijn weg in kunst én in mode, zo maakt zij bijvoorbeeld haar kleurrijke kleding zelf. Nadat zij toevalligerwijs in aanraking kwam met keramiek, is zij zich daar meteen in gaan specialiseren. Nu biedt het combineren van deze twee verschillende ambachten haar uitdagingen en verrassingen. Het werken met het verschil in structuur en textuur van de beide materialen biedt haar ideeën een thuis in bijzonder werk.

De laatste jaren maakt ze veel werk waar ze een emotionele binding mee heeft; haar verleden, maatschappelijke problemen en de toekomst bijvoorbeeld. Ook het thema afscheid en herdenking is actueel in haar werk. Ze maakt urnen, lijkwades en herdenkingsbeelden, waarin persoonlijke herinneringen verwerkt worden.

https://www.disgroenhoff.nl

Hendrik P Vandenberg: een dijk van een schilder.

Het werk van Henk gaat over licht, vorm en ruimte. Over hoe een vorm in de ruimte, precies op zijn plek kan staan en hoe die ruimte de vorm benadrukt en een podium geeft.

Wars van romantiek en platgetreden paden kan hij lyrisch worden van een troosteloos verlaten voetbalveldje in de mist. En hij kan je de schoonheid ervan laten zien. Van hoe het licht van een (lelijke) lichtmast prachtig een verloren paaltje of prullenbak aanraakt.

En dat dan met de schijnbaar achteloze toets van de ervaren schilder. Niet mooi en netjes. Wel waarachtig.

Een schilder die er het liefst op uittrekt op een miezerige dag omdat de bomen dan zo lekker druipend groen tegen het grijs afsteken.

Zijn werk leert je, zo niet kijken, dan toch ZIEN.


https://www.hendrikpvandenberg.nl

Ingrid van den Oord:

De conceptuele benadering en introverte aard van Ingrid levert bijzonder werk op. Terwijl zij aan het werk is richt Ingrid zich op de vraag hoe mensen zich tot elkaar en de snel veranderende maatschappij verhouden, en woelt zij in de tijdgeest. Hoe gaan mensen om met het voortsnellen van tijd, revoluties, digitalisering en sociale verschuivingen, en met invloed van toepassingen voortkomend uit wetenschap en onderzoek? Ingrid werkt veel in hout, wat voor haar een goed uitdrukkingsmateriaal is gebleken. Als een werk of een idee erom vraagt, pakt ze ook andere materialen en technieken op, ook als dat buiten haar comfortzone is.

Deze Hoeksche Waardse kunstenaar heeft haar wortels in de Bommelerwaard, in Gelderland. Voor haar is exposeren in Markt 2 ~ Zaltbommel weer even terug naar bekende grond.

www.ingridvandenoord.com


Gerard Bogaerds:

‘Opa wat doet die vogel?’ De kleindochter wijst op een broedende duif in de tuin. Als snel zwerft haar blik weer een andere kant uit. ‘En dat, wat is dat voor vogel?’ Ze wijst naar een tortelend stelletje in een kooitje. Dat is kunst. Kunst? Het zijn toch vogels?

Ben je opgegroeid in de Hoeksche Waard, dan spelen vogels gegarandeerd een rol. Watervogels, roofvogels, tuinvogels, zangvogels, zwermen spreeuwen, kauwtjes, tortelduiven zijn er in de Hoeksche Waard overal om je heen. Ben je dan ook nog een de zoon van een timmerman, dan hoort hout hier ook nog bij. En staat je atelier al ruim 30 jaar grenzend aan een stuk akkerland en een slootje, dan zijn ook de waterkippen en de fazanten niet weg te denken. Gelukkig zitten er alleen houten vogels in een kooitje bij het atelier van Gerard Bogaerds.

Het is al snel duidelijk. Vogels spelen een grote rol in het werk van Gerard Bogaerds (Numansdorp, 1947). Gewone vogels? Nou het zijn met behoorlijk wat humor vorm gegeven fladderaars of tortelaars. En door Gerard heeft ook een adelaar de Hoeksche Waard als zijn leefgebied.

Als onderdeel van de kunstenaarsgroep ‘De 5 op Reis’ heeft Gerard het prima naar zijn zin. Zo’n samenwerking met bevriende kunstenaars is altijd een verrijking en een versterking van de beelden op zich.

Voor u als kunstliefhebber, zal het een afwisselend beeld geven. Geniet ervan! Vergeet niet ook even goed naar de titels van Gerards werk te kijken. Want die versterken het beeld. Kun je ‘De dirigent?’ De ‘Tortelaars’ en ‘The American Eagle’ vinden?

http://www.gerardbogaerds.nl

EEN ANDER LEUKE BLOG:


Ronald van den Bogaard heeft de kunstpicknickplek bezocht.

Lees hieronder in deze link zijn bevindingen.


https://ronaldvandenboogaard.nl/beelden-82-rubrieken-53/5192-beelden-spuioever-hoeksche-waard


Wij van Vijf op Reis, hopen je te zien, of van je te horen als je bij onze prachtige tentoonstelling bent geweest!

Op 1 mei zijn we er zelf ook. In Zaltbommel is er dan ook het kunstrondje, met 30 deelnemende ateliers en galeries.

De andere dagen is MARKT2 open en in goed beheer.

Zie voor meer informatie: https://markttwee.nl

Op de foto: Gerard Bogaerds met koffer, klaar voor vertrek! (15 april 2022)

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page